The Niland boys

Rang: Sergeant
Legeronderdeel: 101st Airborne Div., 501st Parachute Infantry Regiment, 3rd Bat., Company H, 1st Platoon
Ouders: Michael en Augusta
Broers: 3 – Robert, Preston en Edward
Geboortestad: Tonawanda, New York

Het verhaal van de familie “Niland” werd in 1998 verfilmd door Steven Spielberg. De film heet “Saving Private Ryan”. Sergeant Frederick “Fritz” Niland was een van de soldaten van het 501st PIR. Hij was een van de velen die de paradrop van 6 juni 1944 in Normandië meemaakte. Hij landde ten zuid-westen van Carentan in het dorp Raffoville. Hij was in eerste instantie alleen, maar kon op eigen gelegenheid terugkeren naar zijn eigen onderdeel.

De drie broers van Fritz Niland dienden ook in het Amerikaanse leger, namelijk: Robert Niland – Technical Sergeant – 82nd AD, 505th PIR, D-comp. Preston Niland – Lieutenant – 4th Infantry Division, 22nd Infantry Regiment Edward Niland – Technical Sergeant – piloot US Airforce

Edward werd als “vermist” gemeld op 16 mei 1944, zijn B-25 werd neergeschoten in de Pacific en hij werd als “MIA” gemeld en verondersteld te zijn overleden. Robert vond de dood tijdens de gevechten op D-Day, hij sneuvelde in het dorp Neuville-au-Plain. Preston sneuvelde op 7 juni 1944 in de buurt van Utah Beach. In tegenstelling tot de film, was er geen noodzaak om een reddingsactie op touw te zetten om “Fritz” te vinden. Het ging namelijk zo, toen vader Francis L. Sampson (de kapelaan van het 501st PIR) hoorde dat twee broers van Fritz dood waren en de derde broer hoogst waarschijnlijk ook gesneuveld was, begon hij onmiddellijk met het in orde maken van de papieren om Fritz naar huis te sturen. Fritz bleef nog even bij zijn onderdeel, maar toen zijn papieren klaar waren, werd hij terug gestuurd naar Amerika. De rest van de oorlog diende hij bij de militaire politie in New York. Later bleek dat Edward Niland niet dood was, maar bijna een jaar in een Japans krijgsgevangenenkamp had gezeten. Edward werd uiteindelijk bevrijd door Engelse troepen. Fritz ging na de oorlog tandheelkunde studeren aan de universiteit van Georgetown. Hij werkte een jaar op Guam voor een tandheelkunde project van de Amerikaanse overheid. Hierna keerde hij terug naar zijn geboorteplaats om daar zijn eigen tandartspraktijk te openen. Fritz kreeg de bronzen ster voor zijn diensten in het leger. Hij overleed in 1983 op 63-jarige leeftijd in San Francisco.

lNiland Memorial near Neuville-au-Plain
Scroll Up