Over Ons

Voorwoord Captain

In de afgelopen jaren hebben wij veel veteranen ontmoet met wie we een goede relatie hebben opgebouwd. Vanuit deze vriendschap hebben wij veel van hun verhalen mogen horen. Verhalen die in de toekomst wellicht zouden verdwijnen als er niet naar geluisterd wordt, en deze door te geven aan de volgende generaties. Deze warme contacten hebben geleid tot meer frequente bezoeken van veteranen op plaatsen waar o.a. het 501st PIR heeft gevochten tijdens WO2. “Dit is ons tweede huis” zijn de woorden die we van hen horen als zij terugkomen naar Nederland, en wij verzekeren hen dat ze “thuis” zijn.

LEST WE FORGET !

Captain Carli Nelissen, HQ Klondike

Onze Captain Carli Nelissen samen met de US Military Attaché in Nederland.

Wat is Re-enactment?

Re-enactment is een soort van een “interactieve geschiedenisles” voor zowel toeschouwers als deelnemers. In tegenstelling tot geschiedenisboeken of documentairefilms, maak je op een re-enactment-evenement live mee hoe het soldatenleven er in WO2 uitgezien heeft. Living History Group Holland beeldt verschillende geallieerde troepen uit van de Tweede Wereldoorlog. Bij het uitbeelden van deze troepen wordt gebruik gemaakt van originele kleding, voertuigen, wapens en velduitrusting. Hierdoor wordt een deel van de Nederlandse geschiedenis “in leven gehouden”. LHGH speelt een authentieke en educatieve rol bij herdenkingen en evenementen en vaak is zij een schakel tussen bezoekers en WO2 veteranen. LHGH is lid van het Nederlands Platform van Levende Geschiedenis (LPLG).

Promotievideo van de Klondikes

Een historisch correcte uitbeelding en het hanteren van veiligheidsaspecten zijn de belangrijkste ingrediënten van het moderne re-enactment. De meerderheid van de hedendaagse re-enactors heeft een grote interesse in de historie van de troepen die ze uitbeelden, ze proberen dit dan ook zo realistisch mogelijk te doen. Hiervoor zal de re-enactor interesse moeten tonen door onderzoek te doen naar de historie van de eenheid die hij wil uitbeelden. Doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van professionele middelen zoals pyrotechniek en “blank firing” wapens kunnen veldslagen realistisch en op een veilige manier worden nagebootst. Als je nieuwsgierig bent naar hoe het leven van een soldaat er in WO2 uitgezien heeft, bezoek dan eens een re-enactment-evenement in de buurt. Zie hiervoor o.a. onze events pagina.

Een deel van de Klondikes – 501 PIR, D co – tijdens het Market Garden 2021 evenement.
Scroll Up